19 Ekim 2012 Cuma

E- DIPLOMACY HUB




Hayatın pek çok alanında olduğu gibi politikanın nabzı da Twitter'da atıyor.

Ülkemizde de olduğu gibi artık kamu kurum ve kuruluşlarının ve politikacıların Twitter hesapları var verilmek istenen mesajlar politikacıların ağzından bu hesaplardan veriliyor. Sosyal medyanın kitleler üzerindeki yadsınmaz etkisini fark edip değerlenmdirmek isteyen politkacılar Twitter yoluyla kitlelere ulaşma yarışındalar. Sıkça duyduğumuz e-devlet kavramından sonra şimdi ortaya "e-diplomasi" kavramı çıktı yani diplomasi sosyal medyaya taşındı.

Agence France Presse (AFP)'nin geliştirdiği Twitter uygulaması E-Diplomacy Hub, dünya genelinde etkili devletleri, politikacıları, diplomatları inceleyebileceğiniz bir uygulama. Ülke ülke ayırabildiğiniz uygulamada her ülke için devlet başkanları, aktivistler, düşünürler ve uluslar arası organizasyonların twitlerini ve yarattığı diplomatik etkilere ulaşabiliyorsunuz. Siteyi ilginç kılan bir özellik de uluslar arası etkileşim yaratan terör örgütlerinin yer alması. Terör örgütlerine ait hesaplar da sitede farklı bir bölümde değerlendiriliyor. 




Politika ile ilgilenenlerin bu siteyi kullanmasını öneririm. Hem Türkiye hem de Dünya politikasını takip edebileceğiniz başarılı bir uygulama olmuş. Siteyi incelediğimde dikkatimi çeken bazı isimleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

- Genel sıralamada Türkiye ABD'de sonra 2. sırada yer alıyor.
- En fazla etki yaratan kişilere baktığımızda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dünya genelinde 7. sırada olduğunu görüyoruz.
- Düşünürler kategorisinde Bill Gates ve Donald Trump gibi isimler de diplomatik etki yaratan kişiler arasında yer alıyorlar. 
- Aktivisistler tarafında Wikileaks, Wael Ghonim yer alıyor. İlk yüzde 2 türk isim göze çarpıyor: Yıldıray Oğur ve Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir.
- Terör örgütleri kategorisinde PKK, HAMAS, TALİBAN, FARC, SHEBAB örgütleri yer alıyor.