23 Ekim 2012 Salı

Sosyal Ağlarda Siyaset Nasıl Konuşulur?

Gerçek hayatta olduğu gibi sosyal medyada da politikadan bahsetmeyi oldukça seviyoruz. Özellikle Twitter'da hemen hergün politik bir #hashtag ile karşılaşabiliriz.Türkiye'li Twitter kullanıcıları politikadan en çok bahsedenler arasında 2. sırada yer alıyor. (E- Diplomacy). Birinci sırada ise ABD var çünkü başkanlık seçimleri geldi çattı.



Entrepreneur 'de  Scott Levy ABD'de seçim sürecini değerlendirerek hem markaların hem de kişilerin sosyal ağlarda siyasetten bahsederken nelere dikkat edilmesi gerektiğini çok güzel özetleyen bir yazı yazmış.

Türkiye'de bir markanın deskteklediği parti veya görüşü açıkça belirttiğine ve kurumsal olarak desteklediğine pek şahit olmasak da ABD'de sosyal medyada bunu yapan kurum ve markalar olmuş olacak ki Levy "Markanızı kamulaştırmayın" diyor.  Ayrıca Levy, kişilere siyasetten bahsederken kendilerine şu soruyu sormalarını istiyor: " Bu yazdığımı müşterime veya iş arkadaşıma söyler miydim?"

Facebook ve özellikle Twitter'da online olmanın getirdiği rahatlıkla siyasi görüşlerimizi yansıtırken ne kadar doğru paylaşımlar yapıyoruz? Propoganda yapmak ve görüş paylaşmak arasında ki ince çizgiyi çoğu zaman kaçırdığımız bir gerçek. Türkiye'de politikacılara ve gazetecilere baktığımızda maalesef bize örnek teşkil etmesi gereken paylaşımlar göremiyoruz. Körü körüne savunulan düşünceler, birbirine hakaret ve suçlama içeren yazılar Twitter'da kol geziyor.

Bakın Scott Levy en basit haliyle sosyal medyada siyaset konuşmanın adabını nasıl belirlemiş;

1. Hakaret etmeyin
2. Açık görüşlü olun
3. Münakaşaya girmeyin 
4. RT ve paylaşımlarınız tarafsız gazeteler, makaleler gibi güvenilir kaynaklardan olsun.
5. İnsanların fikirlerini değiştirmeye çalışmayın.

Bu kadar basit işte.



İlgili yazıyı okumak için: http://www.entrepreneur.com/blog/224721?cam=Dev&ctp=Carousel&cdt=1&cdn=224721